Člověk a náramek v době římské a stěhování národů - Hylmarová, Milada (2012)
Tato bakalářská práce se věnuje vztahu lidské horní končetiny k nalezeným náramkům z doby římské a z období stěhování národů. Hlavní problematikou je způsob navlékání náramku přes dlaň na předloktí, kde byl nejčastěji nošen; jeho umístění na horní končetině a význam tohoto artefaktu v kontextu tehdejší společnosti. Jako srovnávací vzorek byla použita různorodá skupina obyvatel České republiky, u které bylo měřeno 6 obvodových měr na obou horních končetinách.