Antropologická analýza lidských kosterních pozůstatků z areálu zámku v Třebíči - Kopecký, Tomáš (2012)
Obsahem této bakalářské práce je antropologické vyhodnocení kosterních pozůstatků, které byly objeveny při záchranném výzkumu vedeném Milanem Vokáčem z Muzea Vysočiny Jihlava, na zámku v Třebíči a jejich zasazení do kontextu. Při tomto výzkumu bylo nalezeno 12 hrobů, z nichž 9 mohlo být vyzvednuto. Cílem práce byla základní antropologická analýza kosterních pozůstatků, tj. určení pohlaví, odhad výšky postavy a věku. Sledovány a hodnoceny byly také variety a patologie na skeletu. Antropologickou analýzou se podařilo určit, že v těchto 9 hrobech byly 2 děti, 5 žen a 2 muži. Jedny kosterní pozůstatky nebylo možné antropologicky určit.