Vlivy ekologického způsobu myšlení na pohřební ritus v současné společnosti - transkulturní studie - Suchánska, Monika, 1989- (2012)
V této bakalářské práci se věnujeme mapování vlivů ekologického způsobu myšlení na současný pohřební ritus v různých zemích světa. Tato práce přibližuje filozofii takto koncipovaných pohřebních ritů, které zároveň porovnává s klasickými pohřby. Část práce se věnuje i ekologickým alternativám rakví a uren a pojednává také o nových ekologických metodách nakládání s lidským tělem po smrti. Následuje zmapování ekologických vlivů na pohřební rity různých zemí, včetně České republiky. Ze získaných informací vyplývá, že ekologické pohřby jsou v současnosti záležitostí západní kultury s ojedinělým výskytem i v jiných zemích. Obecně se jedná o stále více se rozšiřující trend.