Morfometrické vztahy chodidla k ostatním částem lidského těla - Gimunová, Marta (2012)
Moderní proporce lidské ruky a nohy bývaly v minulosti často vysvětlovány jako nezávislé adaptace pro manipulaci a bipedii. Avšak přítomnost společného genetického základu horní a dolní končetiny vede dnes spíše k hypotézám o vzájemně propojeném procesu evoluce. Cílem této práce bylo zjištění míry korelace mezi rukou a chodidlem. Ke zjištění těchto korelací byl vytvořen základní soubor snímků naskenovaných rukou a chodidel 100 dobrovolníků, na tyto snímky byly digitalizovány význačné body a vybrané vzdálenosti těchto význačných bodů byly dále zpracovávány statistickými testy. Jejich výsledky potvrzují přítomnost statisticky významných korelací mezi rukou a nohou. Tyto nalezené korelace podporují hypotézy o vzájemně propojeném procesu evoluce moderních proporcí ruky a nohy a zároveň zdůrazňují potřebu komplexního evolučně-ontogenetického pohledu při studiu evoluce člověka.