Antropologické hodnocení lidských lebek ze sbírek státního hradu Buchlova - Mazáč, Martin (2012)
V této bakalářské práci se věnuji antropologickému hodnocení jedenácti lidských lebek ze sbírek Státního hradu Buchlova. Cílem bylo odhadnout u nich pohlaví, dožitý věk a populační afinitu pomocí nemetrických a metrických metod. Záměrem bylo také pokusit se zjistit původ lebek z dostupných historických pramenů a antropologické odhady z kostí konfrontovat s historickými údaji. Z výsledků vyplývá, že studovaný soubor lebek zahrnuje kosti obou pohlaví a je věkově a populačně nehomogenní. Jedná se o nesourodou skupinu, kde převládají lidé se znaky evropského původu, sbírka však obsahuje i tři jedince s evidentními znaky původu afrického. Nepodařilo se však vysledovat historii této sbírky na základě hodnověrných historických pramenů.