Lokální variabilita v tloušťce epidermální lišty distálních článků prstů - Kozinová, Monika (2012)
V této bakalářské práci se věnuji lokální variabilitě v tloušťce epidermálních lišt distálních článků prstů a možnostem jejího praktického využití v daktyloskopii. Hlavním cílem práce bylo zjistit, zda se liší tloušťka epidermální lišty ve třech směrech (proximální, laterální a centrální) od standardních trirádií distálních článků prstů ruky, a dále jaké jsou ve vztazích těchto oblastí papilárního terénu věkové a mezipohlavní rozdíly. Záměrem bylo také sledovat, zda tloušťka epidermální lišty souvisí s tělesnou výškou a rozměry rukou. Předmětem studia byly otisky prstů 150 jedinců (50 mužů, 50 žen, 50 dětí). Nově navrženou metodikou byla měřena tloušťka epidermální lišty v oblasti trirádií bříšek prstů a zjištěné hodnoty byly pomocí standardních metod porovnávány mezi sledovanými skupinami (směr od trirádia, věk, pohlaví).