Stranové rozdíly kosti pažní: vztah k preferenci ruky - Čelková, Michaela (2012)
Preferencia jednej ruky a tým jej väčšie zaťažovanie pri rôznych činnostiach môže mať vplyv na vznik asymetrie kosti ramennej, ktorá je v literatúre často popisovaná. Cieľom teoretickej časti práce bolo vytvoriť prehľad poznatkov o stranových rozdieloch kosti ramennej. Cieľom praktickej časti bolo popísať súvislosti asymetrie vybraných rozmerov hornej končatiny s preferenciou ruky. Sledovaných bolo deväť párových znakov na súbore 60 jedincov s rovnakým zastúpením mužov a žien, pravákov a ľavákov (definovaných podľa kvocientu laterality z Edinburgh Handedness Inventory). Pomocou parametrických aj neparametrických štatistických testov boli analyzované pohlavné a medzistranové rozdiely a rozdiely medzi pravákmi a ľavákmi. V rozmeroch, ktoré priamo súvisia s kosťou ramennou neboli zistené významné rozdiely vyplývajúce z uprednostňovania jednej ruky.