Důsledky vad právních úkonů na soukromoprávní vztahy - Hulva, Tomáš, 1980-; Fiala, Josef, 1953-; Masarykova univerzita. Katedra občanského práva (2012)
Vady právních úkonů jsou specifickou právní úpravou charakteristickou především pro právo soukromé. S ohledem na obsáhlost právní úpravy, jakož i její obecnost, když tato je obsažena v několika málo právních ustanoveních, jsou otázky vad právních úkonů rovněž předmětem „práva soudcovského“. Právě soudy vytvářejí již po několik let ustálenou judikaturu týkající se vad právních úkonů. Pro aplikaci ustanovení o vadách právních úkonů v soukromoprávních vztazích je primárně podstatné zorientovat se v českém právním řádu a vzájemných vztazích jednotlivých právních předpisů a právních norem. Práce se proto musela zabývat rovněž uspořádáním jednotlivých ustanovení zabývajících se právními úkony a jejich vadami, přičemž jednotlivé normy právních úkonů roztříštěné v české soukromoprávní úpravě byly poté analyzovány, rozebrány a interpretovány ve světle soudní judikatury, soudcovského práva. Nedílnou součástí práce je rovněž zamyšlení se nad právním stavem de lege ferenda, tedy nad alternativami, možnostmi vývoje právní úpravy ve zkoumané oblasti. Současný stav de lege lata však umožňuje značnou variabilitu aplikace a výkladu díky své obecnosti. Záleží pak především na obecných soudech, jakým způsobem budou směřovat a vytvářet soudcovské právo a jakým způsobem budou stávající normy o vadách právních úkonů vykládány.
Mistakes of legal acts are specific legislation characteristic of - above all - private law. With respect to the extensiveness of legislation as well as to its generality - when being included in a few legal provisions - the issues of mistakes of legal acts are also the subject-matter of "judge-made law". It is the courts which have been creating established practice relating to the mistakes of legal acts for several years. For the application of the provision of the mistakes of legal acts in private-law relations it is primarily substantial to be well versed in the Czech legal order and mutual relations of individual legal regulations and legal rules. Therefore, the work has had to also deal with the arrangement of individual provisions dealing with legal acts and their mistakes; and individual rules of legal acts split up in the Czech private legal regulation were then analyzed, examined, and construed in light of practice of courts, judge-made law. Giving a thought to the legal status of de lege ferenda /i.e. according to intended law/, that is to say to alternatives, possibilities of development of the legal regulation in the area under examination, also constitutes an integral part to the work. The current state of de lege lata /i.e. according to existing law/, however, enables a considerable variability of the application and construction due to its generality. Then, it depends - above all - on general courts in what way they will direct and create judge-made law and in what way the existing rules of the mistakes of legal acts will be construed.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2012
České a anglické resumé
Keywords: právní úkony; juristic acts; disertace; dissertations