Důsledky vad právních úkonů na soukromoprávní vztahy - Hulva, Tomáš, 1980- (2012)
Vady právních úkonů jsou specifickou právní úpravou charakteristickou především pro právo soukromé. S ohledem na obsáhlost právní úpravy, jakož i její obecnost, když tato je obsažena v několika málo právních ustanoveních, jsou otázky vad právních úkonů rovněž předmětem „práva soudcovského“. Právě soudy vytvářejí již po několik let ustálenou judikaturu týkající se vad právních úkonů. Pro aplikaci ustanovení o vadách právních úkonů v soukromoprávních vztazích je primárně podstatné zorientovat se v českém právním řádu a vzájemných vztazích jednotlivých právních předpisů a právních norem. Práce se proto musela zabývat rovněž uspořádáním jednotlivých ustanovení zabývajících se právními úkony a jejich vadami, přičemž jednotlivé normy právních úkonů roztříštěné v české soukromoprávní úpravě byly poté analyzovány, rozebrány a interpretovány ve světle soudní judikatury, soudcovského práva. Nedílnou součástí práce je rovněž zamyšlení se nad právním stavem de lege ferenda, tedy nad alternativami, možnostmi vývoje právní úpravy ve zkoumané oblasti. Současný stav de lege lata však umožňuje značnou variabilitu aplikace a výkladu díky své obecnosti. Záleží pak především na obecných soudech, jakým způsobem budou směřovat a vytvářet soudcovské právo a jakým způsobem budou stávající normy o vadách právních úkonů vykládány.