Přesnost fotometrie v závislosti na expoziční době - Květoň, Jiří; Janík, Jan, 1974-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2011)
Cílem této práce je určit vliv různých expozičních časů astronomických snímků napřesnost fotometrických měření. Dále určit změny koeficientů v transformačních vztazích do standardního fotometrického systému a jakým způsobem jsou jejich chyby závislé na expozičním čase. Je také nutné rozhodnout jaké tvary transformačních vztahů jsou vhodné, jestli pouze lineární závislosti, nebo polynomické závislosti. Případně také porovnat přesnost různých metod určení transformačních koeficientů. Konkrétně srovnání metody regresní analýzy a iterační analýzy. Všechna měření jsou provedena na otevřené hvězdokupě M67, ve které jsou zvoleny standardní hvězdy. Snímky byly pořízeny na univerzitní hvězdárně na Kraví hoře.
The aim of this study is to determine the influence of different exposure times of astronomical images on the accuracy of photometric measurements. Furthermore, to determine changes in the coefficients of transformation relations into the standard photometric system, and how their errors depend on the exposure time. It is also necessary to decide what forms of transformation relations are proper only if the linear dependence or polynomial dependence. Alternatively, compare the accuracy of different methods of determining the transformation coefficients. Specifically, the comparison method of regression analysis and iterative analysis. All measurements are made on the open cluster M67, which are chosen standard stars. Images were taken at the university observatory on Kraví hora.
Vedoucí práce: Jan Janík
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: fotometrie; photometry; bakalářské práce