Souvislosti růstu těla a růstu vlasů od narození do dospělosti - Ingrová, Pavlína, 1987- (2012)
Cíle: Cílem práce bylo vyhodnocení věkových změn znaků sledovaných na vlasech: šířky vlasu, šířky dřeně (s nulovými i bez nulových hodnot), typu dřeně, barvy vlasů a dřeňového indexu (s nulovými i bez nulových hodnot). Dále měl být zjištěn vliv informací ze zdravotně-sociálních dotazníků (např. kouření rodičů) na znaky sledované na vlasech. Měly být vyhodnoceny souvislosti růstu tělesných rozměrů s věkovými změnami znaků sledovaných na vlasech a dále závislosti jednotlivých sledovaných znaků na vlasech mezi sebou navzájem. Materiál: Byly použity vzorky vlasů, rozměry těla a zdravotně-sociální dotazníky 100 jedinců (50 mužů a 50 žen) pocházející z longitudinální Brněnské růstové studie. Metody: Byly vytvořeny dočasné preparáty vzorků vlasů, které byly nasnímány. Šířka vlasu a šířka dřeně byla měřena v programu SigmaScan Pro 5. Z šířky vlasu a šířky dřeně byl vypočítán dřeňový index. Barva vlasů byla hodnocena pomocí barevného vzorníku CMYK Basic Uncoated.