Vlastnictví bytů v Evropě - Petr, Pavel, 1980- (2012)
Vlastnictví bytů představuje celospolečenské téma, které je ovlivňováno hojně i mimoprávními aspekty. Proto se věnujeme i jejich popisu a zodpovězení míry jejich vlivu na výslednou podobu právní úpravy. Při vymezení vlastnického práva k bytu, jako věci v právním smyslu, je nutné vyrovnat se s otázkou případné aprobace superficiální zásady, neboť ta je s bytovým vlastnictvím neslučitelná. Kondominiem se rozumí stav, kdy osoba (lhostejno zda fyzická či právnická) je podílovým spoluvlastníkem pozemku a výhradním vlastníkem) bytu, jako reálně vymezené části domu, resp. osobou, které svědčí dědičné věcné užívací právo ke konkrétní části pozemku (budovy) - jednotce. Dalším typickým znakem kondominia je nucené členství v právnické osobě, která je založena ke správě společné věci. Účast na právnické osobě trvá po celou dobu existence vlastnického práva ke společné věci.