Keramická nádobka z produkce znojemské továrny - Zálešáková, Magdaléna; Trčková, Jitka Kateřina, 1945-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2012)
Bakalářská práce se zabývá studiem materiálové a umělecko-historické podstaty poškozeného keramického předmětu vyrobeného na počátku 20. století. V teoretické části shrnuje keramický materiál v několika pohledech, následuje analýza předmětu, jejíž výsledky slouží k charakterizaci výrobních podmínek, materiálového složení a studiu předpokladů jeho degradace. Na závěr se věnuje procesu restaurování.
This Bachelor’s thesis describes the characterization of a damaged ceramic object manufactured in the early 20th century from an an art history point of view and includes a detailed study of the material used for its production. The thesis first provides an overview of materials used in ceramics production, followed by a detailed analysis of the specific object that leads to characterization of its manufacturing process, its chemical composition and predictions for its degradation over time. The final section focuses on the restoration process for this object.
Vedoucí práce: Jitka Trčková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: keramika; restaurování památek; antiquities restoration; ceramics; bakalářské práce