Velké skládky odpadu jako zdroje kontaminace životního prostředí - Nagyová, Michaela (2012)
V této bakalářské práci se věnuji kontaminantům, které patří mezi perzistentní sloučeniny s bioakumulačním potenciálem. Vedle polychlorovaných látek, polyaromatických uhlovodíků a látek dioxinového typu, kterým byla do dnešní doby věnována největší pozornost, se jedná o další nové skupiny halogenovaných kontaminantů, které vykazují negativní účinky na životní prostředí. Jsou to perfluorované sloučeniny a bromované zpomalovače hoření. Jsou to látky, které mají výjimečné fyzikální a chemické vlastnosti a mají široké použití v průmyslu i v domácnosti. Vyšší hladiny nebyly pozorovány jenom v okolí průmyslových výrob a v hustě obydlených oblastech, ale i ve tkáních zvířat z arktických oblastí, daleko od antropogenních zdrojů. Přestože zatím neexistují limity pro používání těchto látek ani limity pro jejich hladiny v životním prostředí, je v současné době snahou jejich používání postupně eliminovat a nahrazovat látkami, které jsou lépe odbouratelné a nemají vliv na životní prostředí. Druhá