Průzkum sgrafit na Obecním úřadě v Bořeticích - Valíková, Kateřina; Rovnaníková, Pavla, 1947-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2012)
V této diplomové práci se zabývám průzkumem dvou sgrafit na Obecním úřadě v Bořeticích, u kterých jsou pomocí analýz (rentgenová difrakce, termický rozbor, skenovací elektronová mikroskopie, optická polarizační mikroskopie a silikátová analýza, atd.) určeny příčiny degradace a složení původních omítek, aby při případném restaurátorském zásahu mohly být použity maltoviny odpovídajícího složení. V teoretické části se věnuji sgrafitu obecně, jeho historii, technologii, příčinám degradace a následně možnostem restaurování.
In this thesis I deal with the investigation of two sgraffito at the building of Council in Bořetice. By using different analyses (X-ray diffraction, thermal analysis, scanning electron microscopy, polarization microscopy and silicate´s analysis, etc.) the causes of degradation and composition of the original plaster for preparing similar mortar, that can be used in potential restoration, are determined. In theoretical part I discuss sgraffito in general, its history, technology, the causes of degradation and the possibilities of restoration.
Vedoucí práce: Pavla Rovnaníková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: omítky; restaurování památek; sgrafita; antiquities restoration; graffito decoration; plaster; diplomové práce