Průzkum sgrafit na Obecním úřadě v Bořeticích - Valíková, Kateřina (2012)
V této diplomové práci se zabývám průzkumem dvou sgrafit na Obecním úřadě v Bořeticích, u kterých jsou pomocí analýz (rentgenová difrakce, termický rozbor, skenovací elektronová mikroskopie, optická polarizační mikroskopie a silikátová analýza, atd.) určeny příčiny degradace a složení původních omítek, aby při případném restaurátorském zásahu mohly být použity maltoviny odpovídajícího složení. V teoretické části se věnuji sgrafitu obecně, jeho historii, technologii, příčinám degradace a následně možnostem restaurování.