Instrumentálně - analytické metody stanovení a charakterizace sekundárních metabolitů cyanobakterií - Procházková, Tereza (2012)
Sinice jsou známými producenty různých bioaktivních sekundárních metabolitů. Patří mezi ně řada peptidů a alkaloidů, které mohou mít hepatotoxické nebo neurotoxické účinky na obratlovce. Pro jejich stanovení se používají různé metody využívající biologických, biochemických nebo fyzikálně - chemických interakcí. Velký význam mají metody založené na kapalinové chromatografii s hmotnostní detekcí, které umožňují detekci a charakterizaci známých i neznámých metabolitů. V rámci experimentální části této práce byla vytvořena metoda využívající LC MS/MS pro stanovení konjugátů microcystinů s glutathionem a cysteinem.