Příprava a charakterizace nanoprášků slitin na bázi Sn - Vykoukal, Vít (2012)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá ověřením příprav nanočástic na bázi Sn dle literárních zdrojů a modifikací dílčích kroků těchto syntéz. Cílem byla optimalizace těchto postupů založených na nízkoteplotní redukci, redukci za zvýšené teploty a termickém rozkladu pro potřeby vlastní syntézy. Těmito postupy byly připraveny nanočástice slitin Sn-3,5Ag a Sn-3,5Ag-0,5Zn. Na syntézu nanočástic navazuje jejich charakterizace, která zahrnuje měření velikosti nanočástic metodou dynamického rozptylu světla, porovnání velikosti syntetizovaných nanočástic a jejich morfologie metodami transmisní elektronové mikroskopie. Byla také použita termická analýza a to metoda diferenciální skenovací kalorimetrie. Byly získány informace o agregačních procesech a stabilitě připravených nanočástic. Sledován byl také vliv velikosti nanočástic na depresi teplot fázových transformací v experimentálních nanoslitinách. Získané výsledky byly kriticky zhodnoceny, diskutovány a porovnány s výsledky jiných autorů.