Deriváty 2,4-dimethylglykolurilu - Pavlovec, Lukáš; Šindelář, Vladimír, 1975-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2012)
Vzhledem ke své struktuře a vlastnostem je glykoluril vhodnou sloučeninou pro syntézu makrocyklů, oligomerů a molekulárních klips se specifickými supramolekulárními vlastnosti. V této bakalářské práci se věnujeme různým cestám přípravy 1,5-difenyl-2,4-dimethylglykolurilu a jeho potenciálního využití jako stavebního bloku pro přípravu makrocyklů.
For its structure and propeties, glycoluril is a suitable compound for the synthesis of macrocycles, glycoluril oligomers, and molecular clips with specific supramolecular properties. In this thesis we study different routs for the synthesis of 1,5-diphenyl-2,4-dimethylglycoluril and its potential use as a building block for the preparation of macrocyclic structures.
Vedoucí práce: Vladimír Šindelář
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: bambus[6]uril; deriváty glykolurilu; glykoluril; molekulární klipsy; molekulární koše; supramolekulární chemie; 2,4-dimethylglykoluril; bambus[6]uril; derivatives of glycoluril; glycoluril; molecular baskets; molecular clips; supramolecular chemistry; 2,4-dimethylglycoluril; bakalářské práce