Molekulární klipsa vycházející z glykolurilu - Kandrnálová, Markéta; Šindelář, Vladimír, 1975-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2012)
Tato bakalářská práce se věnuje popisu supramolekulárních objektů, které obsahují glykolurilovou stavební jednotku. Teoretická část se věnuje podstatám supramolekulární chemie a podrobně mapuje přípravu derivátů glykolurilu, jejich dimerů, trimerů a makrocyklů. V experimentální části je popsána syntéza prekurzorů 2,4-dihydroxyimidazolidin-2-onu a m-xylylendimočoviny vedoucí k m-xylylendiglykolurilu a následně k molekulární klipse.
This bachelor thesis deals with supramolecular objects which consist of glycoluril building unit. Theoretical part summarizes basic principals of supramolecular chemistry and describes in detail the preparation of glycoluril derivatives, their dimers, trimers and macrocycles. Experimental part describes the synthesis of precursors 2,4-dihydroxyimidazolidin-2-one and m-xylylenediurea which leads to m-xylylenediglycoluril and further to molecular clips.
Vedoucí práce: Vladimír Šindelář
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: bambusuril; deriváty glykolurilu; dimery; glykoluril; hostitelská chemie; molekulární klipsy; supramolekulární chemie; templátová syntéza; trimery; vodíkové vazby; bambusuril; dimers; glycoluril derivatives; glycoluril; host-guest chemistry; hydrogen bonds; molecular clips; supramolecular chemistry; template synthesis; trimers; bakalářské práce