Molekulární klipsa vycházející z glykolurilu - Kandrnálová, Markéta (2012)
Tato bakalářská práce se věnuje popisu supramolekulárních objektů, které obsahují glykolurilovou stavební jednotku. Teoretická část se věnuje podstatám supramolekulární chemie a podrobně mapuje přípravu derivátů glykolurilu, jejich dimerů, trimerů a makrocyklů. V experimentální části je popsána syntéza prekurzorů 2,4-dihydroxyimidazolidin-2-onu a m-xylylendimočoviny vedoucí k m-xylylendiglykolurilu a následně k molekulární klipse.