Dárcovství gamet a embryí - Málková, Alžběta (2012)
Problematika neplodnosti je v dnešní době bohužel velmi aktuální. Hlavní příčiny neplodnosti jsou u žen spjaty především s nedozráváním vajíček, endometriózou a s problémy týkajících se uhnízdění vajíčka. U mužů se nejčastěji setkáváme s nízkou kvalitou ejakulátu, poruchou tvorby spermií a s neprůchodností vývodných cest. Za nejúčinnější léčbu mužské i ženské neplodnosti jsou považovány metody asistované reprodukce: intrauterinní inseminace, in vitro fertilizace, intracytoplazmatická injekce spermie, asistovaný hatching, chirurgický odběr spermií. Avšak potencionální rizika u těchto metod jsou nemalá. Mezi nejčastější zdravotní komplikace patří: ovariální hyperstimulační syndrom, mnohočetné těhotenství, mimoděložní gravidita, samovolný potrat, předčasný porod. V této bakalářské práci se zabýváme dárcovstvím gamet a embryí, které patří mezi běžné a velmi úspěšné metody léčby neplodnosti. Dárce musí splnit několik podmínek pro zařazení do programu: věk 18 - 35 let (muži do 40), výborný zdravotní stav, příznivé genetické testy, zdravotní testy (AIDS, sexuálně přenosné nemoci, žloutenka typu B a C, chlamydie). Okolo léčby neplodnosti a dárcovství je spousta otazníků a etických dilemat. Nejdiskutovanější z nich jsou anonymita dárců, náhradní mateřství, psychické dopady na dárce/příjemce, nadpočetná embrya, kryokonzervace či finanční kompenzace. V závěru práce je zhodnocen celkový přístup veřejnosti k darování v oblasti asistované reprodukce a nejvýraznější problémy s ním spojené.