Orchideoidní mykorhizní houby: taxonomická a fyziologická diverzita - Indrová, Romana; Baláž, Milan, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2012)
V posledních dvou desetiletích bylo zjištěno, že mnohé houby vytvářející orchideoidní mykorhizu (OM) vytvářejí i jiné mykorhizní či endofytické asociace s jinými taxony rostlin. Plně mykoheterotrofní orchideje a některé mixotrofní orchideje jsou schopny se asociovat s ektomykorhizu tvořícími bazidio- či askomycetami. Další skupinou hub tvořících buď ektomykorhizu, erikoidní mykorhizu nebo OM jsou zástupci řádu Sebacinales. Rovněž houby řazené mezi tzv. tmavé septované endofyty jsou schopny vytvářet OM. Ve své bakalářské práci jsem testovala schopnost bazidiomycet z rodu Rhizoctonia, asociovaných s orchidejemi druhů Serapias lingua nebo Orchis italica, kolonizovat živé kořeny Triticum aestivum, Zea mays, Allium porrum, Calamagrostis epigejos a Lactuca sativa. Všechny tyto druhy, které obvykle vytváří arbuskulární mykorhizu, byly velmi silně kolonizovány (>75 % délky kořenů), kolonizace přitom byla omezena na rhizodemis, popř. zevní vrstvy primární kůry. Ekologický a fyziologický význam této interakce není dosud znám.
Over two last decades it has been acknowledged that many fungi forming orchid mycorrhiza (OM) are also able to form some other types of mycorrhizal or endophytic interactions with other plant species. Fully mycoheterotrophic plants as well as some mixotrophic orchids associate with ectomycorrhiza-forming basidio- or ascomycetes. Another group of fungi forming ectomycorrhiza, ericoid mycorrhiza or OM are members of the order Sebacinales. The fungi called dark septate endophytes are able to form OM as well. In my bachelor work I tested the ability of basidiomycetes from the form genus Rhizoctonia, associated with orchids Serapias lingua or Orchis italica, to colonize living roots of plant species Triticum aestivum, Zea mays, Allium porrum, Calamagrostis epigejos, and Lactuca sativa. All these species, usually forming arbuscular type of mycorrhiza, were heavily colonized (>75 % of root length), fungal structures were restricted to root epidermis and outer cortical layers. Ecological and physiological significance of this phenomenon remains however undiscovered.
Vedoucí práce: Milan Baláž
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: mykorhizní houby; stopkovýtrusné houby; vstavačovité; Basidiomycetes; mykorrhizal fungi; orchids; bakalářské práce; bachelor's theses