Orchideoidní mykorhizní houby: taxonomická a fyziologická diverzita - Indrová, Romana (2012)
V posledních dvou desetiletích bylo zjištěno, že mnohé houby vytvářející orchideoidní mykorhizu (OM) vytvářejí i jiné mykorhizní či endofytické asociace s jinými taxony rostlin. Plně mykoheterotrofní orchideje a některé mixotrofní orchideje jsou schopny se asociovat s ektomykorhizu tvořícími bazidio- či askomycetami. Další skupinou hub tvořících buď ektomykorhizu, erikoidní mykorhizu nebo OM jsou zástupci řádu Sebacinales. Rovněž houby řazené mezi tzv. tmavé septované endofyty jsou schopny vytvářet OM. Ve své bakalářské práci jsem testovala schopnost bazidiomycet z rodu Rhizoctonia, asociovaných s orchidejemi druhů Serapias lingua nebo Orchis italica, kolonizovat živé kořeny Triticum aestivum, Zea mays, Allium porrum, Calamagrostis epigejos a Lactuca sativa. Všechny tyto druhy, které obvykle vytváří arbuskulární mykorhizu, byly velmi silně kolonizovány (>75 % délky kořenů), kolonizace přitom byla omezena na rhizodemis, popř. zevní vrstvy primární kůry. Ekologický a fyziologický význam této interakce není dosud znám.