Vliv výživy matky na vývoj plodu - Lavičková, Ivana; Nejezchlebová, Helena, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2012)
V této bakalářské práci se věnujeme vlivu výživy matky na intrauterinní vývoj plodu. Příjem jednotlivých složek potravy, vyvážený po stránce kvalitativní i kvantitativní, je nezbytným předpokladem zdárného průběhu těhotenství a dobré zdravotní kondice jak na straně matky, tak dítěte. Nedostatečná výživa je naopak příčinou mnoha vrozených vad, defektů, nižší porodní hmotnosti, či může vést k samovolnému potratu. V této práci je popsána důležitost základních složek potravy, vitaminů, minerálních látek a tekutin nejen v období těhotenství, ale i v období prekoncepčním. Zvláštní pozornost je třeba věnovat vyváženému příjmu všech živin a rizikovým potravinám typu kofein, alkohol, nikotin a podobně. V závěru práce jsou nabídnuta vhodná výživová doporučení.
In this thesis we study the influence of maternal nutrition on intrauterine fetal development. Intake of particular food components, balanced in terms quantity and quality, is a prerequisite for a successful pregnancy and healthy condition mother and child. Deficient nutrition is on the contrary a cause of many congenital malformations, defects, low birth weight or may lead to spontaneous abortion. This work describes the importance of basic food components, vitamins, minerals and drinks, not only in the period of pregnancy, but also in the period before pregnancy. Special attention should be paid to the balanced intake of all nutrients and risky types of food like caffeine, alcohol, nicotine, and so on. The conclusion offers appropriate dietary recommendations.
Vedoucí práce: Helena Nejezchlebová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: lidský plod; těhotenství; výživa člověka; human fetus; human nutrition; pregnancy; bakalářské práce; bachelor's theses