Vliv výživy matky na vývoj plodu - Lavičková, Ivana (2012)
V této bakalářské práci se věnujeme vlivu výživy matky na intrauterinní vývoj plodu. Příjem jednotlivých složek potravy, vyvážený po stránce kvalitativní i kvantitativní, je nezbytným předpokladem zdárného průběhu těhotenství a dobré zdravotní kondice jak na straně matky, tak dítěte. Nedostatečná výživa je naopak příčinou mnoha vrozených vad, defektů, nižší porodní hmotnosti, či může vést k samovolnému potratu. V této práci je popsána důležitost základních složek potravy, vitaminů, minerálních látek a tekutin nejen v období těhotenství, ale i v období prekoncepčním. Zvláštní pozornost je třeba věnovat vyváženému příjmu všech živin a rizikovým potravinám typu kofein, alkohol, nikotin a podobně. V závěru práce jsou nabídnuta vhodná výživová doporučení.