Terapeutické možnosti mesenchymálních a jim blízkých kmenových buněk v medicíně. - Cvrčková, Michaela (2012)
Tato bakalářská práce psaná formou literární rešerše se zabývá problematikou kmenových buněk, a to především mezenchymálních. Kmenové buňky jsou v dnešní době vnímány v nejrůznějších souvislostech. Je do nich vkládána naděje možné budoucí terapie dosud nevyléčitelných chorob a jejich výzkum je v současnosti považován za jednu z nejdynamičtěji se rozvíjejících oblastí moderní doby. Cílem předkládané práce je shrnout aktuální poznatky týkající se mezenchymálních kmenových buněk. Zejména jejich obecné charakteristiky, vlastnosti a schopnosti diferenciace. Podrobněji je popsáno jejich využití v medicíně a některé klinické studie. V závěru práce jsou pak uvedeny případné problémy související právě s jejich využitím v medicíně. Dále je také práce doplněná stručnými údaji o výzkumu kmenových buněk v České republice.