Vývoj a úloha jater v průběhu ontogeneze savců - Linková, Hana (2012)
V této bakalářské práci se věnuji játrům, největší žláze v lidském těle. Játra se vyvíjejí z přední části primitivního střeva, ze kterého vznikají nejenom části trávicího ústrojí, ale i některé části dýchací soustavy. Základní funkční jednotkou jater je jaterní lalůček a základní jaterní buňkou je hepatocyt. Hepatocyty a buňky žlučových kanálků mají stejného předchůdce - hepatoblast. Játra zastávají v organismu mnoho důležitých funkcí, které se rozvíjejí postupně během prenatálního vývoje. Některé funkce jater v prenatálním vývoji jsou stejné, ale některé se odlišují od funkcí jater dospělého jedince. Nejdůležitějšími funkcemi v dospělosti jsou tvorba a vylučování žluči, regulace metabolismů cukrů, tuků a bílkovin, imunitní funkce jater a vychytávání cizorodých látek. Na rozdíl od jater dospělého jedince probíhá v játrech plodu hematopoéza, která velmi ovlivňuje růst a vývoj jaterní tkáně. Tato práce shrnuje funkce prenatálních a postnatálních jater a ukazuje rozdíly mezi nimi.