Aviváže a jejich vliv na degradaci vlny - Mandíková, Jaroslava (2012)
Tato práce se věnuje zjištění poškození vlny po dlouhodobém uložení vlivem aviváží. Míra poškození byla u avivážemi ošetřené barvené i nebarvené vlny stanovena po umělém stárnutí. Vzorky ošetřené a zestárlé byly porovnávány se vzorky referenčními i nezestárlými. Míra poškození byla stanovena mikroskopicky, mikrochemickou zkouškou rozpustnosti v amoniakálním roztoku KOH, dle rozpustnosti v alkáliích a dle pevnosti v tahu a deformace. Neprokázal se jednoznačný vliv aviváží na urychlení degradace vlny po společném zestárnutí. Ke snížení stálobarevnosti došlo jen u některých barvených vzorků. Při aplikaci konzervačních látek je nutno brát zřetel na reverzibilitu zásahu.