Studium mechanických vlastností tenkých vrstev - Novotný, Tomáš (2012)
Práce je věnována studiu a popisu metod umožňujících stanovení materiálových parametrů tenkých vrstev, jako jsou např. tvrdost, elastický modul, vnitřní pnutí, adheze vrstev k substrátům, otěruvzdornost, koeficient tření, lomovou houževnatost, atd a to včetně historického vývoje. Největší důraz je kladen na metodu instrumentované indentace (DSI), u které je popsána teorie určování charakteristik a i možné problémy při jejich určování. Uvedeme i současné komerční přístroje, které používají metodu DSI. V závěru bude uvedeno několik měření různých tenkých vrstev, u kterých budeme diskutovat jejich parametry.