Postprocessing MR obrazů u pacientů s farmakorezistentní meziotemporální epilepsií a hipokampální sklerózou - Pail, Martin (2012)
Disertační práce se zabývá možným přínosem voxel-based morfometrie (VBM) v detekci strukturálních změn mozku a případných malformací kortikálního vývoje u pacientů s meziotemporání epilepsií a hipokampální sklerózou. Dle našeho výzkumu VBM jako postprocessingová metoda může významně napomoci při lokalizaci těchto patologií (zejména fokální kortikální dysplázie) ve srovnání s pouhým vizuálním hodnocením MR snímků v rámci předoperačního vyšetření u pacientů. Z výsledků obou strukturálních studií, prezentovaných v disertační práci, ale i dle pooperačních výsledků lze vyvodit, že meziotemporální epilepsie s hipokampální sklerózou není vyjma společného patologického podkladu (hipokampální sklerózy) uniformní klinickou jednotkou/syndromem, ale spíše zahrnuje několik subtypů, které se klinicky navenek prezentují obdobně, ale přesto se mohou významně lišit ve své prognóze.