Srovnání validity HRCT a operačních nálezů patologie středoušní patologie u dětí - Černá, Hana (2011)
Srovnání validity HRCT a operačních nálezů patologie středouší u dětí HRCT spánkové kosti je v současné době považováno za základní zobrazovací vyšetření patologie spánkové kosti. Na jedné straně stojí velké výhody tohoto vyšetření, na druhé straně však velká radiační zátěž. Za 6-ti leté období byl na dětské ORL klinice Fakultní nemocnice v Brně zhodnocen soubor 329 skenů spánkové kosti . Nejčastější indikací k provedení vyšetření HRCT pyramidy v FDN byla: chronická onemocnění středního ucha - 31,3% , ztráta sluchu u 15,5%, akutní mastoiditida v 11,6% a zranění v 10,6%.Ve vybrané skupině 136 pacientů , kteří podstoupily operaci ucha bylo srovnáno HRCT s následným operačním nálezem. Shoda CT a operačního nálezu byla zjištěna v 80%. Falešně pozitivní nálezy byly zjištěny ve 8x, 19x falešně negativní. Následně se vypočítaná senzitivita HRCT v našem vzorku bylo 85% a specificita 77%.