Iktální semiologie epileptických záchvatů - role temporálního laloku. - Musilová, Klára (2012)
Náplní této dizertační práce je evaluace iktální semiologie epileptických záchvatů u pacientů s farmakorezistentní epilepsií temporálního laloku. Systematicky je zpracováno obsáhlé téma lokalizačních a lateralizačních iktálních a postiktálních příznaků. Práce se podrobně zabývá lateralizačními příznaky epilepsie temporálního laloku a zdůrazňuje využití jejich znalosti při předoperační diagnostice pacientů s farmakorezistentní epilepsií. Vlastní experimentální část obsahuje tři originální práce zabývající se incidencí a lateralizační hodnotou „vzácných“ peri-iktálních vegetativních symptomů, příznaku „peri-iktální opouštění lůžka“ a příznaku „peri-iktální zívání“. Výsledky a jejich interpretace v porovnání se současnými poznatky posouvá kupředu možnost předoperační diagnostiky pacientů s farmakorezistentní epilepsií pomocí hodnocení semiologie iktálních symptomů.