Srovnání onkologických výsledků laparopskopického a otevřeného přístupu v léčbě kolorektálního karcinomu - Guňka, Igor, 1978- (2012)
Doktorandská disertační práce se zabývá problematikou využití miniinvazivních operačních technik v léčbě kolorektálního karcinomu. Hlavním sledovaným cílem bylo srovnání krátkodobých a dlouhodobých onkologických výsledků laparoskopického a otevřeného přístupu. Krátkodobé výsledky jsou představovány mírou pozitivity resekčních linií a počty odstraněných lymfatických uzlin. V rámci dlouhodobých výsledků bylo sledováno celkové přežívání, přežívání bez onemocnění a výskyt recidiv. V této prospektivní nerandomizované studii je hodnoceno celkem 366 pacientů s karcinomem tlustého střeva (laparoskopicky 221, otevřeně 145) a 254 pacientů s karcinomem rekta (laparoskopicky 156, otevřeně 98). Závěr práce potvrzuje, že laparoskopická chirurgie karcinomu tlustého střeva i konečníku je z onkologického hlediska zcela rovnocennou alternativou k otevřenému přístupu