Ochrana práv dítěte (filosoficko-právní analýza problému) - Lojková, Jana (2012)
Práva dětí představují široký soubor právem chráněných zájmů a oprávnění, upravených v předpisech různých právních odvětví. Spojuje je základní myšlenka, a sice že dítě, jako každá lidská bytost, má svou důstojnost, hodnotu a základní práva. Vzhledem ke svému věku, tělesnému a duševnímu rozvoji a s tím související neschopností hájit vlastní zájmy samo, však navíc potřebuje zvláštní pomoc, péči a ochranu. K uznání právní subjektivity dítěte vedla dlouhá cesta. Práce čtenáři nabídne pohled na postavení dítěte ve společnosti, kdy až do zavedení povinné školní docházky se o samostatné kategorii dětství nedalo vůbec uvažovat. Děti byly pojímány jako malí dospělí, od útlého věku se účastnily života dospělých, pomáhaly rodičům v práci na polích, byly najímány jako levná pracovní síla, zajišťovaly zachování rodinného majetku a tradic. Změna přicházela velice pomalu, první právní dokumenty, týkající se dětí, zaujaly na poli jejich ochrany strategii, směřovanou výhradně k ukončení hmotného strádání dětí a dalšího života v neuspokojivých podmínkách. Až Úmluva o právech dítěte uznala dítě jako aktivní subjekt práv, rovnocenný s ostatními členy společnosti.