Právní aspekty elektronických platebních a clearingových systémů v Evropě - Kyncl, Libor, 1983-; Radvan, Michal, 1978-; Masarykova univerzita. Katedra finančního práva a národního hospodářství (2010)
Cílem této práce je komplexně prozkoumat současný stav právní úpravy platebních systémů v Evropě. Kromě finančněprávní teorie autor do publikace zahrnuje typologii platebních systémů, specifické druhy platebních systémů, jako např. platební systémy s neodvolatelností zúčtování, systémy pro vypořádání plateb pomocí platebních karet, mikroplatební systémy, systémy pro vypořádání obchodů s cennými papíry (tzv. vypořádací systémy), clearingovými systémy, vnitřní systémy pro vypořádání plateb a dohled nad všemi těmito instituty. Kromě tuzemské právní úpravy autor do práce zahrnul právní úpravu v ostatních evropských státech. Práce byla vytvořena dle aktuální právní úpravy v České republice zahrnující změny, které implementovaly směrnici o platebních službách na vnitřním trhu.
The aim of this dissertation thesis is to analyze current state of arts in payment systems regulation in Europe. The author includes the financial law theory, the categorization of payment systems including specific kinds of payment systems, such as payment systems with the irrevocability of transactions, card transactions processing centers, micropayment systems, securities settlement systems, clearing systems, internal systems for payment processing and the oversight regarding all these institutions. The current legal regulation of this area in some other European states was mentioned in addition to the current Czech regulation reflecting the legislative changes implementing the Directive on Payment Services in the Internal Market.
Na obálce uvedeno chybně příjmení autora: Kincl, Libor
Vedoucí práce: Michal Radvan
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2012
Anglické resumé
Keywords: clearing; platební styk; clearing; payment; Evropa; Europe; disertace