Právní aspekty elektronických platebních a clearingových systémů v Evropě - Kyncl, Libor, 1983- (2010)
Cílem této práce je komplexně prozkoumat současný stav právní úpravy platebních systémů v Evropě. Kromě finančněprávní teorie autor do publikace zahrnuje typologii platebních systémů, specifické druhy platebních systémů, jako např. platební systémy s neodvolatelností zúčtování, systémy pro vypořádání plateb pomocí platebních karet, mikroplatební systémy, systémy pro vypořádání obchodů s cennými papíry (tzv. vypořádací systémy), clearingovými systémy, vnitřní systémy pro vypořádání plateb a dohled nad všemi těmito instituty. Kromě tuzemské právní úpravy autor do práce zahrnul právní úpravu v ostatních evropských státech. Práce byla vytvořena dle aktuální právní úpravy v České republice zahrnující změny, které implementovaly směrnici o platebních službách na vnitřním trhu.