Bosna v chorvatských národně-integračních ideologiích 19. století - Stehlík, Petr, 1978- (2012)
Bosna figurovala ve všech chorvatských národně-integračních a státotvorných koncepcích 19. a 20. století jako důležitá součást chorvatského nebo šíře jihoslovanského historického, politického a národního prostoru. Dizertace charakterizuje pozici a úlohu této země v chorvatských národně-integračních ideologiích 19. století - 1) ilyrismu, 2) původním jihoslovanství Franja Račkého a Josipa Juraje Strossmayera, 3) v první výlučně chorvatské národně-integrační ideologii zformulované zakladateli Strany práva Antem Starčevićem a Eugenem Kvaternikem (původní pravašství). Tyto tři ideologické systémy výrazně ovlivňovaly a napomáhaly chorvatské národní integraci od 30. let do 90. let 19. století. Zatímco v letech 1835-1848 udávala tomuto procesu ráz ideologie ilyrismu, v druhé polovině století na ní navázala ideologie jihoslovanství (jugoslavismu) a v opozici vůči ní vznikla konkurenční ideologie pravašská (velkochorvatská). Zkoumanou problematiku postavení Bosny v jejich rámci zasazuji v nezbyt