Využití plazmatu pro sterilizaci - Dvořáková, Hana (2012)
V této diplomové práci je zkoumán průběh sterilizace skleněného materiálu. Pro sterilizaci byl použit dielektrický bariérový výboj za atmosférického tlaku ve vzduchu. Zkoumán byl vliv délky expozice, teploty a příkonu na efektivitu sterilizace. Změny podmínek pro různá nastavení byly vyhodnoceny pomocí optické emisní spektroskopie. Jako modelový organizmus byly použity pivní kvasnice (Saccharomyces cerevisiae). Výsledky byly vyhodnoceny pomocí vitálního testu s použitím methylenové modři.