Taxonomie, ekologie a význam čeledi Enterococcaceae - Zátopková, Lucie (2012)
Čeleď Enterococcaceae byla v roce 2009 navržena pro fylogenticky blízce příbuzné rody Enterococcus, Melissococcus, Tetragenococcus a Vagococcus. Rody Catellicoccus a Pilibacter, které byly popsány v pozdějších letech, se do této čeledě zahrnují na základě podobnosti sekvence genu pro 16S rRNA. Zástupci zmíněných rodů se vyskytují převážně u živočichů včetně člověka, ale také na rostlinách, v prostředí a v potravinách. Některé druhy hrají důležitou roli v humánní klinické mikrobiologii.