Screening izolovaných nebo nově vyvinutých biokatalyzátorů s vysokou stabilitou a aktivitou in vitro a in vivo - Szelcsányiová, Petra; Chaloupková, Radka, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2012)
Screeningové metody jsou nezbytnou součástí moderního výzkumu biomolekul. Cílem vědců je objevit takovou metodu, která bude rychlá, cenově přijatelná, časově a metodicky nenáročná a v neposlední řadě dostatečně účinná. Bakalářská práce obsahuje popis základních metod vhodných ke stanovení aktivity a stability enzymů a navrhuje optimální techniky pro testování halogenalkandehalogenas. První tři kapitoly se věnují obecné charakteristice enzymů a halogenalkandehalogenasam - bakteriálním enzymům schopným štěpit chemickou vazbu uhlík-halogen širokého spektra alifatických halogenovaných sloučenin. V dalších kapitolách jsou popsány screeningové metody systematicky rozdělené do šesti skupin: spektrometrické metody, metody založené na hmotnostní spektrometrii, elektroforetické metody, imunologické metody, metody založené na genové expresi a metody „fingerprintu“. V poslední kapitole jsou popsány techniky vhodné pro sledování požadovaných vlastností halogenalkandehalogenas. V závěru jsou shrnuty a diskutovány výhody a nevýhody jednotlivých metod a možnosti jejich praktického využití.
Screening methods represent important part of modern biomolecular reseach. The aim of many scientists is to discover sophisticated, cheap, fast and simple method for determinination of enzyme activity and stability. This bachelor thesis includes description of basic methods for determinination protein stability and activity and suggests optimal techniques for testing of haloalkane dehalogenases. Initial three chapters summarize general characteristics of enzymes and haloalkane dehalogenases - bacterial enzymes which catalyze hydrolytic cleavage of carbon-halogen bond in a wide range of halogenated aliphatic compounds. Following chapters describe screening methods systematically divided into six groups: spectrometric methods, mass spectrometry methods, electrophoretic methods, imunology methods, methods based on gene expression and fingerprinting methods. In the last chapter, appropriate methods for determination of target properties of haloalkane dehalogenases are described.
Vedoucí práce: Radka Chaloupková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: biokatalyzátory; haloalkane dehalogenases; halogenalkandehalogenasy; plošný screening -- metody; biocatalysts; Mass Screening; bakalářské práce