Mikrobiální společenstva mléka - Petříková, Anna (2012)
V této bakalářské práci se věnujeme mikrobiálním společenstvům mléka. V mléce se před dojením vyskytuje malé množství primární mikroflóry, ktará je během dojení potlačená sekundární mikroflórou. Mléko je vhodným médiem pro růst bakterií mléčného kvašení, které dále určují vlastnosti mléka. Během fermentace mléka bakteriemi mléčného kvašení vznikají některé zdraví prospěšné látky. V mléčných výrobcích se také můžeme setkat s probiotickými bakteriemi, které mají pozitivní vliv na zdraví. Patogeny se o mléka mohou dostat buď kontaminací z prostředí, nebo jsou v případě mastitidy vylučovány mléčnou žlázou přímo do mléka.