Nová třída Yeo-Johnsonových mocninných transformací - Vokřálová, Radka (2012)
Transformace dat jsou důležitým odvětvím ve statistice. Cílem této bakalářské práce je popsat třídu Yeo-Johnsonových mocninných transformací a ukázat aplikaci na reálných datech. Tato transformace patří do třídy transformací, které stabilizují rozptyl výběru. V první kapitole jsou uvedeny teoretické pojmy potřebné k dalšímu výkladu. Transformace stabilizující rozptyl jsou popsány ve druhé kapitole. V poslední kapitole jsou zmíněné transformace aplikovány na simulovaná a reálná data pomocí funkcí vytvořených pro tento účel v programu R.