Měření povrchové energie pevných látek a kapalin - Bilík, Jiří (2012)
Předmětem diplomové práce je studium metod měření volné povrchové energie pevných látek a povrchového napětí kapalin. Práce zahrnuje popis používaných experimentálních metod a analýzu nejčastěji používaných modelů pro výpočet celkové volné povrchové energie a jejích komponent. Pro charakterizaci volné povrchové energie byly použity odtrhovací metody a metoda měření kontaktních úhlů. V práci je rovněž provedena komplexní analýza citlivosti metody na přesnost experimentálních dat. Na základě provedené analýzy byla navržená metodika, která umožní stanovit komponenty povrchové energie kapalin na základě známých povrchových vlastností vybraných pevných substrátů a vybraných kapalin.