Analýza geologických vzoriek pomocou LA- ICP-MS v oblasti archeológie - Dianová, Eva (2012)
Táto diplomová práca sa venuje problematike prírodných skiel resp. obsidiánom. Obsidián je vulkanický materiál vyskytujúci sa na celom svete. Vďaka jeho vynikajúcim štiepnym vlastnostiam bol v minulosti používaný ako kamenný nástroj. Teoretická časť sa zaoberá charakteristikou sopečných skiel, ložiskami a metódami používanými na ich charakterizáciu. Vzorky obsidiánov geologického a archeologického pôvodu boli analyzované metódou LA-ICP-MS a na základe štatistického vyhodnotenia boli následne roztriedené podľa proveniencie.