Mikroflóra včely medonosné - Bartáková, Karolína (2012)
Mikroorganismy osidlující včely jsou stejně tak důležité a plní podobnou funkci jako mikroflóra lidského organismu. Při narušení rovnováhy těchto symbiontů, ať už vlivem vnějšího prostředí, složením potravy nebo použitím antibiotik, se vytváří příležitosti pro proniknutí a úspěšné seberealizování patogenních mikroorganismů. Původci onemocnění včel se dokonce mohou vzájemně podporovat. Roztoč Varroa destructor oslabuje včely a připravuje tak jedince vhodné pro původce moru včelího plodu, bakterii Paenibacillus larvae. Zmíněné dva patogeny jsou celosvětově považovány za nejzhoubnější. V této práci jsme studovali diverzitu mikroorganismů osidlujících různá vývojová stadia včel a také byla studována dynamika mikrobiálního společenství v průběhu roku. Vzorky včel byly kultivovány dle klasických metod a byly podrobeny analýze pomocí metod molekulární biologie (PCR, DGGE), po kterých následovala sekvenace vybraných vzorků bakterií.