Struktura a dynamika RNA - Havrila, Marek (2012)
Táto práca sa zaoberá štúdiom mutácií báz v sarcín/ricín motíve pomocou molekulových dynamických simulácií a bioinformatických metód. Cieľom práce je odhaliť štruktúrne vlastnosti sarcín/ricín motívu v závislosti na jeho sekvencii. V teoretickej časti opisuje štruktúru RNA, metódy vyhľadávania štruktúr RNA v databázach a teoretické základy molekulovej dynamiky. V praktickej časti uvádza zoznam 57 nájdených kryštálových štruktúr, z ktorých 40 môže byť považovaných za sarcín/ricín motív. Tiež študuje rôzne varianty tohto motívu, pomocou molekulovej dynamiky a objasňuje absenciu niektorých izosterických párov báz v študovanom motíve. Na záver podáva prehľad o štruktúrnych vlastnostiach sarcín/ricín motívu, v závislosti na sekvencii nukleotidov, ktoré ho tvoria.