Detekce, genotypizace a fylogenetická analýza vybraných zástupců rodu Mamastrovirus - Ščigalková, Ivana (2012)
Astovriry jsou malé neobalené viry s genomem tvořeným pozitivní jednovláknovou RNA. Do čeledi Astroviridae jsou řazeny dva rody - rod Mamastrovirus a rod Avastrovirus. Jejich zástupci infikují savce, u kterých mohou způsobovat průjmy, a ptáky, kde mimo průjmů způsobují i závažná mimostřevní onemocnění. Infekce astrovirem prasat (PAstV) probíhá u zdravých dospělých jedinců bezpříznakově, u selat však může způsobit průjem. Dosud bylo popsáno pět geneticky odlišných skupin PAstV 1-5. Cílem této práce bylo provést studii mapující výskyt astrovirů mezi klinicky zdravými prasaty různého věku v chovech prasat v České republice. Pomocí metody nested RT-PCR bylo zjištěno, že se PAstV v českých chovech prasat běžně vyskytuje. Fylogenetická analýza části genů pro kapsidový protein a RNA polymerázu náhodně vybraných izolátů prokázala, že se detekované PAstV řadí převážně mezi sérotyp PAstV-1.