Vnímání teploty u rostlin se změněnými hladinami hormonů - proteomická analýza - Skalák, Jan (2012)
Diplomovová práce se zabývá studiem vlivu teploty současně na listový a kořenový proteom a sleduje efekt fytohormonu cytokininu na jeho modulaci. Využívá k tomu tradičních proteomických přístupů 2D gelové elektroforézy s následnou identifikací proteinů hmotnostní spektrometrií (MALDI TOF-TOF MS). Bylo nalezeno 102 proteinů u listového proteomu a 36 proteinů u kořenového proteomu, které byly signifikantně regulovány zvýšenou teplotou. U nich byla pozorována modulace cytokininy, což dokládá důležitost tohoto hormonu pro vnímání teploty u rostlin. Proteiny byly následně zařazeny do kategorií v závislosti na jejich lokalizací a úloze v metabolismu. Potvrdilo se několik již dříve pozorovaných efektů cytokininů v souvislosti s vnímáním abiotického stresu u rostlin a byly navrženy další mechanismy účinku tohoto hormonu.