Analýza buněk chronické lymfocytární leukémie a optimalizace ovlivnění jejich genové exprese - Poppová, Lucie (2012)
Chronická lymfocytární leukemie je onemocnění s velmi variabilním průběhem. Významným negativním prognostickým faktorem je přítomnost delece/mutace genu pro p53 (TP53). V rámci této práce byla u pacientů, u nichž se vyvinula mutace p53 v průběhu onemocnění, analyzována změna exprese miRNA-34a, miRNA-29c a CELSR1, u kterých byla již dříve zjištěna souvislost s mutačním stavem TP53. Dále byla analyzována bazální exprese genů p21 (CDKN1A) a PUMA (BBC3), dvou známých transkripčních cílů p53, i samotného TP53. Ve druhé části práce byla metodou nukleofekce modifikována exprese v CLL lymfocytech tak, že byla snížena hladina miRNA-29c a v důsledku toho zvýšena exprese MCL-1, známého antiapoptotického proteinu a byl tak napodoben stav/proces, ke kterému dochází in vivo, zejména v pozdějších stádiích nemoci. Na závěr byla ještě optimalizována kokultivace lymfocytů s linií stromálních buněk HS-5 pro zvýšení efektu nukleofekce.